Ξεσπάσματα θυμού
ΤΡΙΤΗ 08/11/2016
|
Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο του παιδιού εκείνη τη στιγμή;
Όταν βλέπετε το παιδί σας να κυλιέται στο πάτωμα και να ουρλιάζει αισθάνεστε εκνευρισμό, ντροπή και δεν ξέρετε τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτήν τη συμπεριφορά που γίνεται όλο και πιο συχνή. Έχετε δοκιμάσει τα πάντα: φωνή, βία, τιμωρία, νουθεσίες, αδιαφορία, αλλά τίποτε δεν βλέπετε να φέρνει κάποια διαφορά.
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του παιδιού σας εκείνη τη στιγμή;
Φανταστείτε τον ανθρώπινο εγκέφαλο σαν ένα σπίτι με δύο ορόφους.
Ο κάτω όροφος θεωρείται πιο «πρωτόγονος» γιατί ευθύνεται για τις βασικές λειτουργίες (π.χ. αναπνοή), τις αυθόρμητες αντιδράσεις (π.χ. μάχη, φυγή) αλλά και τα δυνατά συναισθήματα (φόβος, θυμός).
Ο επάνω όροφος αποτελεί το πιο «ανεπτυγμένο» μέρος του εγκεφάλου όπου πραγματοποιούνται πιο περίπλοκες νοητικές διαδικασίες όπως η σκέψη, η φαντασία, η λήψη αποφάσεων.
Είναι απαραίτητο οι δύο όροφοι να συνδέονται με μία σκάλα, ώστε να ο επάνω όροφος να ελέγχει τις πράξεις του κάτω ορόφου και να βοηθάει στη ρύθμιση των έντονων αντιδράσεων, των παρορμήσεων και των συναισθημάτων που προέρχονται από εκεί.
Η συνεργασία των δύο ορόφων είναι απαραίτητη προκειμένου ο εγκέφαλος να είναι συντονισμένος και το άτομο να μπορεί να ρυθμίσει τα συναισθήματά του, να αναλογιστεί τις συνέπειες, να λάβει υπόψιν του τα συναισθήματα των άλλων κτλ.
Το Playtherapy αποτελεί για τα παιδιά το ιδανικό μέσο για τη δημιουργία της σκάλας που θα συνδέσει τους δύο ορόφους και θα ρυθμίσει τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις.
Όταν ένα παιδί εκφράζει τα συναισθήματά του, τεράστιοι αριθμοί εγκεφαλικών κυττάρων στον επάνω όροφο (λογικό εγκέφαλο) αρχίζουν να σχηματίζουν οδούς προς τον κάτω όροφο (ερπετικός εγκέφαλος).