Ονειροπόληση: Έιναι χάσιμο χρόνου;

Σας συμβαίνει συχνά: οδηγείτε το πρωί για τη δουλειά και χωρίς να το καταλάβετε, φέρνετε στο μυαλό σας ολόκληρη τη μέρα που έχετε μπροστά σας. Φαντάζεστε το χώρο εργασίας σας και τον εαυτό σας σε δράση, προβάρετε τα λόγια που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε για να ζητήσετε από τον προιστάμενο την άδεια που θέλετε για την επόμενη εβδομάδα και νοιώθετε ήδη τον εκνευρισμό που θα βιώσετε σε περίπτωση που σας την αρνηθεί…

Πιθανόν δεν το καταλαβαίνετε, αλλά μαζί με όλες αυτές τις εικόνες που δημιουργείτε στο μυαλό σας έρχονται και πλήθος συναισθημάτων, στα οποία το σώμα σας αντιδρά σαν να ήταν πραγματικά.


Η ονειροπόληση είναι ένας συνδυασμός φυσικών νοητικών διεργασιών οι οποίες ενεργοποιούν, την ίδια στιγμή, και τις σωματικές λειτουργίες. Φέρτε, για παράδειγμα, στο μυαλό σας ότι βάζετε στο στόμα σας μία φέτα λεμόνι. Παρατηρήστε πόσο άμεσα θα ενεργοποιηθούν οι σιελογόνοι αδένες σας, παράγοντας περισσότερο σάλιο!
Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα του πως το σώμα “ακούει” το μυαλό. Το σώμα μας αντιδρά στις αισθητηριακές εικόνες του νου και μάλιστα δεν καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει πραγματικά και σε εκείνο που είναι απλά προιόν της φαντασίας μας.

Η ζωή σε ένα πιεσμένο περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί (αλλά και έναν ενήλικα) σε χρόνιες ή οξείες ασθένειες του σώματος και τραύματα της ψυχής, καθιστώντας τους ανίκανους να διαχειριστούν τη γενικότερη αίσθηση ότι δεν αισθάνονται καλά.

Ο κατευθυνόμενος οραματισμός (ή ονειροπόληση) είναι μία θεραπευτική διαδικασία που χρησιμοποιεί την ικανότητα του νου να θεραπεύει το σώμα. Η εξάσκηση της συνειδητής, εστιασμένης σε ένα θεραπευτικό στόχο ονειροπόλησης οδηγεί σε ένα βαθύτερο επίπεδο αλληλεπίδρασης του σώματος και του νου, ώστε να μπορέσει το άτομο να χρησιμοποιήσει την έμφυτη ικανότητά του για αυτοίαση και να βιώσει, εντέλει, ευεξία.

Διαβάστε επίσης

Chania Kids - blog

Γιατί τα παιδιά πολύ συχνά δεν “παίρνουν από λόγια” …

Η Ελένη, 10 χρονών, ένα κατά τα άλλα πολύ συνεργάσιμο παιδί, κλαίει υστερικά γιατί δεν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Chania Kids - Articles

Ξεσπάσματα θυμού

Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο του παιδιού εκείνη τη στιγμή; Όταν βλέπετε το παιδί σας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Chania kids - Articles

Τα όρια και η σημασία τους για το παιδί

Ο γονεικος ρόλος έχει δυο βασικές διαστάσεις, η μια ορίζεται από τη συναισθηματική στάση και

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γονεική Σύγκρουση Chania Kids

Γονεική σύγκρουση

Η επίδραση της γονεικής σύγκρουσης στον ψυχισμό του παιδιού. Οι σχέσεις των γονέων συχνά περνούν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ